INTEGRATIVNA TERAPIJA

Integrativna psihoterapija kot modaliteta je nastajala in se razvijala od 70-ih let prejšnjega stoletja. Njen začetnik in utemeljitelj je mult. dr. Hilarion Gotfried Petzold. Je ustanovitelj in vodja EAG Inštituta Fritz Perls v Düsseldorfu, ki je tudi izobraževalna ustanova za integrativne psihoterapevte. Več si lahko preberete na spletni strani EAG Fritz Perls Inštituta www.eag-fpi.com.

 

Integrativna psihoterapija se osredotoča na človeka kot celoto v povezavi z njegovim socialnim svetom in okoljem, in sicer z namenom zdraviti bolezni in motnje, lajšati težave in pomagati pri reševanju problemov. To dosega z delom na zavestnem in nezavednem nivoju in z iskanjem ter okrepitvijo zaščitnih faktorjev in zmožnosti v ljudeh. Osredotoča se na razvoj človekovega zdravega dela in na zdravljenje motenj brez negativnih stranskih učinkov. Pri terapiji se uporablja različne načine in tehnike, ki omogočajo doseči vse ravni osebnosti: telesno, emocionalno, kognitivno in socialno.

 

Ne omejuje se torej zgolj na psihoterapijo, temveč obravnava telo z gibalnimi, sprostitvenimi in kreativnimi pristopi, dušo z motivacijskimi in emocionalnimi dogajanji in duha z obravnavanjem vprašanj o smislu, življenjskih ciljev in vrednot.